Energieffektiv renovering
i samarbete med forskare

På Tunabyggens uppdrag genomför Byggarna renovering av två hyreshus i stadsdelen Tjärna Ängar i Borlänge. I början av 2018 är det inflyttning. Renoveringen har skett i samarbete med forskare från Högskolan Dalarnas byggteknikprogram . – Ett spännande samarbete som vi kommer att kunna ha stor nytta av i framtiden, säger Byggarnas platschef Patrik Ollas.

De två hyresfastigheterna på Tjärna Ängar behövde genomgå omfattande renoveringar som stambyten, badrum, entréer, elsanering, byte av radiatorer, ny ventilation, nya fasader och nytt tak. Byggarna fick uppdraget av det kommunala bostadsföretaget Tunabyggen efter en offentlig upphandling.

Renoveringen utförs på generalentreprenad och omfattar 64 lägenheter. För att allt ska kunna flyta på så smidigt som möjligt har de boende vid respektive trappuppgång fått evakueras till tillfälliga boenden under tiden.

– Det har fungerat väldigt bra att låta hyresgästerna bo i moduler. De är fullutrustade med kök och badrum alla har varit nöjda under de sex veckorna de har fått bo där, säger Patrik Ollas.

Unikt samarbete med Högskolan Dalarna

I projektet har forskare från byggteknikprogrammet vid Högskolan Dalarna samarbetat med Byggarna för att göra renoveringarna så energieffektiva som möjligt. Det är första gången någonsin som Högskolan Dalarna ingår i ett sådant samarbete och från högskolans håll är man mycket nöjd med resultatet.

– För oss forskare har det varit ett fantastiskt tillfälle att ge oss ut i verkligheten och se hur våra energibesparande lösningar fungerar i praktiken. Nu när miljonprogramområden runt om i Sverige ska renoveras är det oerhört viktigt att det sker i framkant vad gäller energiteknik, säger forskningsledaren Jonn Are Myhren.

Forskarna har lagt fram olika paketlösningar med åtgärder för energieffektivisering som Byggarna har haft att förhålla sig till. En av innovationerna är värmeåtervinningen som sker med ventilationens frånluft. Tilluften i lägenheterna förs i sin tur genom radiatorerna och värmer på så vis upp luften i lägenheten.

– Det har varit mycket lätt att samarbeta med Byggarna och de har hela tiden varit på hugget. Det är första gången vi samarbetar med ett byggföretag på det här viset och jag hoppas att det kommer bli fler projekt framöver, säger Jonn Are Myhren.

Snabb och bra dialog

Tunabyggen kan komma att renovera ytterligare ett trettiotal hyreshus på Tjärna Ängar med samma typ av energieffektivisering. Maria Mårds är byggprojektledare för Tunabyggen AB. Hon är mycket nöjd med samarbetet med Byggarna.
– Vi har en snabb och bra dialog med Byggarna. Deras platsledning sker med en rak och öppen dialog vilket har gjort projektet smidigt att genomföra. Jag kan rekommendera Byggarna till liknande projekt, säger Maria Mårds.

close-link